Monday, January 5, 2015

Terkini! Lokasi Pesawat AirAsia QZ8501 Terhempas Telah Berjaya Dikenalpasti


Lokasi Pesawat AirAsia QZ8501 Terhempas Sudah Berjaya Dikenalpasti

PANGKALAN BUN: Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) Indonesia harini dilaporkan telah berjaya menemui lokasi pesawat AirAsia QZ850 terhempas.

Sehubungan itu, menurut Komandan Lanud Iskandar Pangkalan Bun, Leftenan Kolonel Penerbangan, Johnson Simatupang, semua pesawat yang melakukan operasi udara dalam misi pencarian tersebut akan terbang di bawah 5,000 kaki.

"Kita sudah dapatkan perintah operasi dari Basarnas. Semua penerbangan akan berada di bawah 5,000 kaki," katanya.


Jelasnya, lokasi pencarian akan dibahagi kepada empat sektor melibatkan pesawat Tentera Angkatan Udara Nasional Indonesia (TNI AU), Korea Selatan, RUsia dan Amerik Syarikat.

Sebelum ini, Basarnas memastikan pesawat AirAsia QZ8501 jatuh di lokasi terakhir berhubung dengan Unit Kawalan Trafik Udara (ATC) dan pasukan SAR memfokuskan pencarian di titik koordinat tersebut.

"... meyakinkan bahawa AirAsia jatuh di lokasi perhubungan terakhir" kata Pengarah Operasi Basarnas, SB Supriyadi, semalam.

Berdasarkan maklumat, perhubungan terakhir AirAsia QZ8501 di titik koordinat yang berada di sebelah utara Laut Jawa dekat dengan Selat Karimata.

Katanya, lokasi pencarian akan dilakukan sejauh 60 nautical mile dari titik terakhir itu.

No comments:

Post a Comment